You are here

Ghella Eco-office

ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office
ghella-eco-office

Categories:
Facciate , Ufficio , Europa/medio oriente/africa

Location: Rome, Italy
Completion: 2018
Architect(s): Ricci Spaini Architectti Associati srl | www.spainiaa.com
Photo credits: ® Luis Rosario and  ® Alessandra Zucconi

The project consists in the redevelopment of an existing building, to accommodate the ghella spa headquarters. We intervene with quality standards in respect of the strong original architectural character, the quality of the working environment and respect for the principles of containing energy costs. Assuming that the working mode has changed and that the space itself is generated, reference is made to the combined office typology, the cells (for single work) and the open space (for team work). The cells are placed all along the façades and are related to the central space through glass walls at full height: These walls allow the passage of light to the interior spaces and to see and be seen while maintaining a visual contact between the individual and the group, ensuring acoustic comfort to promote privacy and concentration. Each workstation has a meeting facility, a direct view to the outside, individual capacity to regulate environmental conditions. The proposal of distribution of the internal spaces follows the existing planimetric geometry, deriving the working environments along the external perimeter and creating a distributive doughnut around the central ‘core’ that houses the existing caves (transformed into lighting elements). In the ‘core’ are placed the functions of support to the operation, and tables for staff meetings. To cope with the problem of insufficient illumination, action is taken to integrate artificial lighting systems and natural light sources. The space of’open space is marked by bright bubbles that bring natural/ artificial light to the interior spaces. The aim is to extend the operational space to include the central part of the plan. In addition to maximizing the transparency of internal partitions, light chimneys have been designed in the space of current caves, partially used for the channeling of plants; They capture the light in the cover and transport it into opaque ducts with a reflective inner surface. The redevelopment of the facade includes shading systems with ambient sensors. The roof becomes“captor” through the installation of a shading pergola with panels for solar thermal and photovoltaic panels.